9 milyon kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları hakkında önemli bilgiler geldi.
1 Ocak 2025 tarihine kadar borcunu ödemeyenler sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu süre içinde borçların ödenmemesi durumunda, borç miktarlarının artacağı da belirtildi. İşte konuyla ilgili detaylar…
1 Ocak 2025’te Sağlık Hizmetleri Erişimi Tehlikede
Nüfusun tamamı için zorunlu olan genel sağlık sigortası borcunu ödemeyen yaklaşık 9 milyon kişi, 1 Ocak 2025 itibarıyla devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayabilir. Bu durum, GSS borcu olanların sağlık hizmeti alabilmesi için borçlarını 1 Ocak 2025’e kadar ödemeleri gerektiği anlamına geliyor.
Hangi Kişileri Kapsıyor?
Son günlerde bu konuda çeşitli endişeler dile getiriliyor. Okuyucularımızdan, “1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmeti alamayacak mıyız?” şeklinde birçok soru geliyor. Bu durum, genel sağlık sigortası borcu olan kişileri kapsıyor.
GSS Borçlarının Kaynağı Nedir?
GSS borçları, zorunlu olarak sağlık sigortası kapsamında olmaması gereken kişilerden kaynaklanıyor. Çalışanlar ve emekliler ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler otomatik olarak sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Ancak çalışmayan, sigortası olmayan veya eğitimini tamamlayıp çalışmayan gençler, GSS kapsamında olup primlerini kendilerinin ödemesi gerekiyor.
Kimler Borçlu?
Çalışmayan veya bir dönem işsiz kalan kişiler de prim borcu olan grupta yer alıyor. Ayrıca, Bağ-Kur’luların da prim borçları bulunabiliyor. SGK’nın verilerine göre, 9 milyon kişinin genel sağlık sigortası borcu olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerden 2 milyonu primlerini kendileri ödüyor, 6.1 milyonunun primlerini ise devlet karşılıyor.
Borçlular Ne Yapmalı?
Prim borcu olanların, SGK tarafından bilgilendirildiği ve yasal işlemlerin başlatıldığı bildiriliyor. Genel sağlık sigortası prim borcunun ne kadar olduğu e-Devlet üzerinden kontrol edilebiliyor. Bugün için genel sağlık sigortası için ödenecek prim tutarı aylık 600 lira, yıllık ise 7 bin 200 lira olarak belirlenmiş durumda. Borçlar e-Devlet üzerinden de ödenebilir. Yıl sonuna kadar borçların ödenmesi, 2025’te sağlık prim borcunun artışını önlemek adına önem taşıyor.
Gelir Testi İmkanı
Borçları ödeyemeyenler, gelir testi yaptırarak durumlarını belirleyebilir. Aile içi kişi başına gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında çıkarsa (bugün için bu tutar 6.600 lira), tüm borçlar siliniyor ve primler devlet tarafından karşılanıyor.
Af Beklentisi
Prim borçları ödenmediği takdirde, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanılamayacağı belirtiliyor. Ancak, geçmişte olduğu gibi, Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı kararı ile prim borçlularının sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı sunulabileceği de dile getiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, borçlular yalnızca Sağlık Bakanlığına ait sağlık kurumları ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden hizmet alabilecek, özel hastanelerden yararlanamayacaklar.