1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Engelli Çocuk Annelerine Erken Emeklilik Müjdesi! Prim Günleri, Yaş İndirimi…

Engelli Çocuk Annelerine Erken Emeklilik Müjdesi! Prim Günleri, Yaş İndirimi…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Engelli çocuk annelerine müjdeli bir haber var! 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan annelerin prim günlerine eklemeler yapılıyor ve emeklilik yaşları indirimlerle öne çekiliyor. Bu düzenleme, emekli olmak isteyen engelli çocuk anneleri için önemli bir fırsat sunuyor.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadınlar, çalışma statülerine göre (4/a, 4/b, 4/c) prim ödeme gün sayılarına dörtte bir oranında artırım yapılıyor. Bu artırılan süreler, emeklilik yaşlarından indirilerek erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Özellikle 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki çalışmalarda geçerli olan bu düzenleme, çocukları için sürekli bakım gereksinimi olan annelerin daha erken emekli olmalarını destekliyor.

Örneğin, 2001 yılından beri çalışan ve 2002 doğumlu ağır engelli bir çocuğu bulunan bir anne, 1 Ekim 2008 sonrası 5400 gün çalışmışsa prim gün sayısına 1350 gün ilave edilir. Böylece emeklilik için gereken yaş hadlerinden indirim yapılır ve emeklilik süresi öne çekilir.

Bu haktan SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyen kadınlar yanı sıra özel sandık iştirakçisi engelli çocuk anneleri de yararlanabilir. Ancak, bu düzenlemeden faydalanabilmek için çocuk için resmi sağlık kurulu raporu alınması ve SGK tarafından onaylanması gerekiyor. Rapor alımı için yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet üniversitesi hastaneleri ve tam teşekküllü hastanelerdir.

Bu düzenleme ile ağır engelli çocuk annelerinin emeklilik süreçleri kolaylaşıyor ve yaşadıkları ekonomik zorluklarda bir nebze olsun rahatlama sağlanıyor. Engelli çocukları olan anneler için detaylı bilgi ve başvuru süreci için SGK’nın resmi internet sitesi ve ilgili sağlık kuruluşlarına başvurulması önem taşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
d_nceli
Düşünceli