En düşük emekli aylığı ödemesini 12 bin 500 liraya yükselten düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Haftaya Genel Kurul’a gelerek yasalaşması bekleniyor.
Bütçeye 33.2 milyar lira ilave maliyet getirecek olan bu düzenleme, önümüzdeki hafta Genel Kurul’da yasalaşacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından 3 milyon 703 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam farklarını ay başında alabilecek.
Komisyonda görüşmeler sırasında bazı cezaların üst sınırlarında indirime gidildi. Yasa teklifine göre ilk tespitte fatura kesilmemesinin cezası 10 bin lira olurken, daha sonraki tespitlerde bu ceza artacak.
Diğer Düzenlemeler
- EYT ile emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.
- Yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya yükseltilecek.
- Küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınacak.
- Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak.
- Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.
Komisyonda, altıncı ve sonraki tespitlerde 100 bin lira olan ceza sınırı 65 bin liraya indirildi.
Sonuç olarak, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi, 3.7 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi için büyük bir avantaj sağlayacak. Bu düzenlemenin yasalaşması ile birlikte emekliler, zam farklarını ay başında almaya başlayacak.