HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2025’te emekli olacak işçilerin maaşlarında oluşacak yaklaşık yüzde 30’luk farkı dikkate alarak, emeklilik sisteminde köklü bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Arslan, emekli olmadan çalışmaya devam edenlerin daha fazla maaş alması gerektiğini vurguladı.
Emeklilik Sistemi Raporu ve Çözüm Önerileri
HAK-İŞ Akademi tarafından hazırlanan “Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu”na dair açıklamalar yapan Arslan, Türkiye’deki emeklilik sistemindeki sorunlara dikkat çekti. Sosyal güvenliğin, demokratik sosyal devletlerin temel sorumluluklarından biri olduğunu ifade eden Arslan, geçmişte sosyal güvenlik sisteminin kaynaklarının verimli kullanılmadığını ve bu durumun krizlere yol açtığını söyledi.
Arslan, sosyal güvenlikte bazı olumlu düzenlemeler yapılmış olsa da bu adımların yetersiz olduğunu belirterek, emeklilerin Gayri Safi Milli Hasıla’dan aldığı payın 2009’da 7,6 iken, 2023’te 6,4’e düştüğünü ve 2024’te ise 6,8’e çıktığını söyledi. Bu durumun, devletin sosyal güvenlik sistemine yeterli kaynak aktarmadığına işaret ettiğini vurguladı.
Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik
Arslan, sosyal güvenlikteki en büyük sorunların, kayıt dışı istihdam ve prim gelirlerinin tahsilatındaki aksaklıklar olduğunu söyledi. 2023 yılı verilerine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 600 milyar lira prim alacağı bulunduğunu belirten Arslan, bu alacakların tahsil edilmesiyle emekli maaşlarının yüzde 50 oranında artırılabileceğini ifade etti.
Emeklilikte Düşük Maaşlara Karşı Düzenleme Talebi
Arslan, 2008’de yapılan reformun, enflasyon değişimleri dikkate alınarak yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik maaşlarında ciddi kayıplara yol açtığını söyledi. 2024’te emekli olmak yerine 2025’te emekli olacak işçilerin maaşlarındaki yaklaşık yüzde 30’luk farkın haksızlık oluşturduğunu belirtti. HAK-İŞ, sistemde kalan ve emekli olmadan çalışmaya devam eden işçilerin daha fazla maaş alması gerektiğini talep etti.
Sosyal Güvenlik Sistemi Reformu
Arslan, sosyal güvenlik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, 2024’te değil, 2025’te emekli olacakların kayıplarının önlenmesi için adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini çağdaş bir yapıya kavuşturmak için çalışmaların başlaması gerektiğini vurguladı.
Çözüm Önerileri
Rapor kapsamında, emekli maaşları hesaplama ve güncelleme sisteminin revize edilmesi gerektiği ve Sosyal Güvenlik Şurası zemininde sosyal güvenlik reformlarının yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, emekli maaş kayıplarının önlenmesi ve sosyal güvenlik sisteminin daha verimli hale getirilmesi için çözüm önerileri sunuldu.