Ev Kadınları ve Çalışmayanlara Emeklilik Rehberi! Nasıl Emekli Olabilirsiniz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde çalışan kadınlar ve iş hayatında yer almayanlara yönelik emeklilik yolları merak konusu. Evde temizlik, bakıcılık gibi işlerle uğraşanlar ve evde üretim yapanlar da emekli olabilir. Ancak ödenecek tutarlar ve şartlar farklılık gösteriyor. İşte ev kadınlarının ve çalışmayanların emeklilik süreci ve detayları…

Ülkemizde çalışmayan ya da evde çalışan kadınlara da emeklilik yolu açık. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirken, ev işlerinde çalışanlara, evde üretim yapanlara da imkan bulunuyor. İşte merak edilen soruların yanıtları ve emeklilik sürecindeki detaylar:

  1. Evde Üretim Yapanlar: Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar ile evde üretim yaparak esnaf muaflığından yararlanan kadınlar isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu yılın aylık prim tutarı 6 bin 400 lira 80 kuruş olarak belirlendi.
  2. Ev Kadınlarına Emekli Aylığı: Sigortalı bir işte çalışmayanlar aylık prim ödeme koşuluyla emekli olabiliyor. Bunun için e-Devlet üzerinden ya da ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile ikametin bulunduğu adresteki sosyal güvenlik birimlerine başvurulması gerekiyor. Bu yılın isteğe bağlı sigortada en düşük prim 6 bin 400 lira 80 kuruş.
  3. Prim Desteği: Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerine 3’te 1 prim desteği verilmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Destekle 6 bin 400 lira 80 kuruş olan primin 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet yatıracak. Bu sayede ev kadınları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş prim ödeyerek emekli olabilecekler.
  4. Çalışanlarla İlgili Düzenlemeler: Aynı evde 10 günden fazla çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemek durumundalar. Bu primleri düzenli ödeyenlere ise 5 puanlık indirim uygulanıyor.

Emeklilik şartları ve süreçleri üzerinde yapılan düzenlemelerle birlikte, ev kadınları ve çalışmayanlar için emeklilik yolları daha erişilebilir hale gelmekte. Bu konuda yapılan çalışmaları takip ederek, emeklilik sürecinizdeki haklarınızı ve avantajları değerlendirebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
d_nceli
Düşünceli
Ev Kadınları ve Çalışmayanlara Emeklilik Rehberi! Nasıl Emekli Olabilirsiniz?