EMEKLİLERE VERGİ MUAFİYETİ! Emlak Vergisinde Son Tarih 31 Mayıs!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gayrimenkul sahipleri için önemli bir hatırlatma: Emlak vergisinin bu yılki ilk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başladı ve son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak belirlendi. Emekliler, ev hanımları ve işsizler vergiden muaf tutulurken, diğer durumlarda ödeme yapacakların son tarihleri yaklaşıyor. İşte emlak vergisiyle ilgili detaylar…

Emlak vergisinde son gün 31 Mayıs’a yaklaşırken, verginin nasıl hesaplandığı da merak konusu. Emlak vergisi değerleri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. İlk yıl herhangi bir artış yapılmadan ödeme yapılırken, ara yıllarda rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor.

Vergi değerleri büyükşehir sınırlarında ve büyükşehir dışında farklılık gösteriyor. Örneğin, büyükşehir sınırlarındaki konutlarda vergi değerinin binde 2’si, diğer illerde ise binde 1’i hesaplanıyor. İş yerleri ve arsalar için de benzer şekilde farklı oranlar uygulanıyor.

2022-2025 yılları için emlak vergi değerleri belirlenirken, bu değerler Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddelerine göre hesaplanıyor. Bu yılın vergi değerleri ise 2023 yılı değerlerinin yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılmasıyla belirleniyor.

Emlak vergisi ödemeleri yılda 2 eşit taksitte yapılıyor. İlk taksit için son gün olan 31 Mayıs’a kadar ödemenin yapılması gerekiyor.

Kimler vergiden muaf tutuluyor? En fazla brüt 200 metrekareye sahip olanlar, geliri olmayan ev hanımları, işsizler ve SGK’dan emekli aylığı alanlar vergiden muaf tutuluyorlar. Ayrıca, geçmiş yıllarda vergi ödemiş ancak muaf olduğunu fark edenler için geriye dönük iade imkanı da bulunuyor. Ancak bu durumda 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde başvuru yapılması gerekiyor.

Emlak vergisiyle ilgili daha fazla bilgiye ve örnek hesaplamalara belediyenin resmi websitesinden veya ilgili vergi dairesinden ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
d_nceli
Düşünceli
EMEKLİLERE VERGİ MUAFİYETİ! Emlak Vergisinde Son Tarih 31 Mayıs!