1. Haberler
  2. Emeklilik
  3. Emeklilik Yaşı ve Aylık Bağlama Sisteminde Değişiklik Bekleniyor!

Emeklilik Yaşı ve Aylık Bağlama Sisteminde Değişiklik Bekleniyor!

1999 Sonrası Sigorta Girişi Yapanlara Erken Emeklilik Fırsatı! Kademeli Sistemle 48 Yaşında Emeklilik Geliyor
1999 Sonrası Sigorta Girişi Yapanlara Erken Emeklilik Fırsatı! Kademeli Sistemle 48 Yaşında Emeklilik Geliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 Yılı Yıllık Programı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Programda, sosyal güvenlik sisteminde reform niteliğinde birçok değişiklik yer alırken, özellikle emeklilik yaşı, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve esnek çalışma modelleri dikkat çekiyor.

Otomatik Katılım Sistemi Yeni Emeklilik Modeli Olacak

Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, çalışanların otomatik olarak katıldığı ve işveren katkısıyla oluşturulan “Otomatik Katılım Sistemi”nin ikinci basamak emeklilik modeline dönüştürülmesi öngörülüyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile BES Danışma Kurulu’nun iş birliğiyle oluşturulacak bu modelin mevzuat çalışmaları başlatılacak. Ayrıca, BES fonlarının çeşitlendirilmesi, BES kesintilerinin azaltılması ve 25 yaş altı gençlerin sisteme katılımının teşvik edilmesi gibi yenilikler planlanıyor.

Esnek Çalışma Modeline Yeni Düzenleme Geliyor

Pandemi sonrası yaygınlaşan esnek çalışma modelinin hukuki altyapısı da 2025 yılı itibarıyla güçlendirilecek. Uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modelleri için yasal düzenlemeler yapılması planlanıyor.

Emeklilik Yaşında Değişiklik ve Yeni Ayarlama Mekanizması

Programın en dikkat çekici maddelerinden biri, emeklilik yaşıyla ilgili öngörülen değişiklikler oldu. Emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde, doğuşta beklenen yaşam süresi artışına göre bir otomatik ayarlama mekanizması kurulması gündeme alındı. Bu kapsamda, çalışanların daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek düzenlemeler ve aylık bağlama sisteminde değişiklikler yapılması değerlendiriliyor. Uluslararası örnekler incelenerek bir maliyet analizi çalışması da başlatılacak.

Sosyal Güvenlik Alanında Kurumlar Arası İş Birliği ve İstatistik Kapasitesinin Artırılması

Sosyal güvenlik alanında aktüeryal dengeyi güçlendirmek amacıyla kurumlar arası ortak çalışmalar yapılacak. İstatistik kapasitesinin artırılması, düzenli izleme ve raporlama mekanizmalarının kurulması gibi tedbirler alınacak.

Mesleki Rehabilitasyon ve Kadın, Genç, Engelli İstihdamına Destek

Program kapsamında, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için yeni bir “bakım sigortası” oluşturulması da planlanıyor. Maluliyet ya da sürekli iş göremezlik geliri alan bireylerin yeniden iş hayatına katılmaları için mesleki rehabilitasyon sağlanacak. Kadın, genç ve engellilerin istihdama katılımını teşvik etmek için de çeşitli destekler ve düzenlemeler hayata geçirilecek. İşverenlerin SGK işlemlerini kolaylaştırmak, bürokrasiyi azaltmak ve tamamlayıcı sağlık sigortasını yaygınlaştırmak da planın diğer tedbirleri arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
d_nceli
Düşünceli