1. Haberler
  2. Emeklilik
  3. Engelli Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik Koşulları Kolaylaştırıldı

Engelli Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik Koşulları Kolaylaştırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de emeklilik sistemine yönelik erken emeklilik araştırmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Çalışanlar, çeşitli nedenlerle erken emekli olmayı arzuluyor ve bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sunduğu imkanlar büyük ilgi görüyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, erken emeklilik imkanları hakkında kritik bilgiler paylaştı.

1800 Gün Prim ile Erken Emeklilik

İsa Karakaş, malulen emeklilik sürecine dair detayları açıklayarak, “Çok az primi olan ve yaşı genç kişiler, bir hastalığa sahiplerse SGK onlara malulen emeklilik imkanı sunuyor. Bu kapsamda, 1800 prim günü ve geriye dönük 10 yıllık sigortalılık süresi yeterli oluyor. Bu kişiler, malul durumları varsa yaşadıkları ildeki SGK’ya başvurup maluliyet tespiti yaptırabilirler. SGK’nın yönlendirdiği hastaneden yüzde 60 ve üzeri maluliyet raporu alırlarsa, sadece 1800 gün primle yaş şartsız emekli olma şansı elde edebilirler. Hastalık ve engellilik durumlarında yaş şartı aranmıyor” dedi.

Alternatif Erken Emeklilik Yolu

Alternatif erken emeklilik yöntemlerine de değinen Karakaş, “Eğer engel durumu yüzde 60’ın altında çıkarsa, yine de emeklilik için farklı imkanlar var. Bu durumda, kişiler ilgili vergi dairesine başvurarak engellilik indirimi talep edebilirler. Yüzde 40 oranında engellilikle de emekli olma şansı bulunuyor. Bu durumda, emeklilik şartları 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü veya 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim şartı olarak uygulanıyor. Burada da yaş şartı bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

4320 Gün Prim Şartı ile Emeklilik

Engellilik indirimi ile emekli olma koşullarına da açıklık getiren Karakaş, “Yüzde 60’ın altında çalışma gücü kaybı olanlar için engellilik indirimi ile emeklilik mümkün. Çalışma gücünde yüzde 50 ile yüzde 59 arasında kayıp olanlar, 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün prim ile emekli olabilirler. Eğer çalışma gücü kaybı yüzde 40 ile yüzde 49 arasında ise, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün prim şartı aranıyor” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
d_nceli
Düşünceli