Emeklilik koşullarında köklü bir değişiklik süreci başlıyor. Yeni yasama döneminde emeklilik reformu, sosyal güvenlik sistemini daha adil hale getirmeyi amaçlayan düzenlemelerle gündeme gelecek. Ancak reformun içeriği ve kapsamı hakkında detaylar henüz tam olarak netleşmiş değil.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023-2100 dönemi nüfus projeksiyonlarına göre, 2075 yılında her 3 kişiden 1’i yaşlı olacak. Çalışma çağındaki nüfusun oranı 2023’te yüzde 68.3 iken, bu oranın 2050’de yüzde 61.9’a, 2075’te yüzde 55.9’a, 2100’de ise yüzde 54.6’ya gerilemesi bekleniyor. Bu demografik değişiklik, sosyal güvenlik sistemi üzerinde ciddi baskılar oluşturabilir.
Sosyal Güvenlik Sistemi Sürdürülebilir mi?
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yaşlı nüfusun artmasının sosyal güvenlik sistemine olası etkilerini inceledi. Mevcut durumda 1 emekliyi finanse etmek için 1.65 çalışan gerekiyor. Ancak gelecekte emekli maaşlarını finanse edecek çalışan sayısının yetersiz kalacağı ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale gelebileceği öngörülüyor. Bu durum, emekli maaşlarının ödenememesi riskini doğurabilir.
Sistemi Güçlendirmek İçin Ne Yapılacak?
Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, emekli maaşını belirleyen parametrelerin çalışma çağındaki nüfus, yaş ortalaması ve istihdam oranına göre otomatik olarak güncellenmesi öneriliyor. Emeklilik yaşı ve kriterlerinin, yaşam süresi ve emekli-çalışan oranlarıyla uyumlu hale getirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Aylık Bağlama Oranı’nda (ABO) da düzenlemeler yapılacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor
Çalışanlara işverenler tarafından sunulacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde hem işverenler hem çalışanlar hem de devlet katkı sağlayacak. Sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak tasarlanan bu sistemde, çalışanlar belirli kriterleri karşılamadan sistemden çıkamayacak. Emekliliğe hak kazanıldığında çalışanlar, hem devletten emekli maaşı alacak hem de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nden maaş veya toplu ödeme elde edecek. Bu yeni sistemin çalışmalarına başlanmış olup, belirli aşamalar kaydedildi.